

- Krása & zdraví
- Péče o zuby & ústa
Jedení místo bělení
Pro vytvoření zářivého úsměvu se někdy jen stačí projít do obchodu na rohu. Mnoho běžně dostupných potravin má totiž schopnost zesvětlovat zuby a i jinak pečovat o jejich zdraví.
Jablko
„Jedno jablko denně udrží doktora od těla,“ je rčení, které nevzniklo pouhou náhodou. Konzumace jablek je doporučována nejen kvůli vitamínům, ale také pro zářivý úsměv. Kousnutí do tvrdého jablka má totiž čisticí efekt a ovoce také obsahuje ovocné kyseliny, které působí proti nažloutlé barvě zubů.
Ananas
Málo kalorií, hodně vody – to dělá z ananasu ideální svačinku pro každého, kdo si dává pozor na svou hmotnost. A nejen to. V tomto ovoci se nachází enzym bromelain, který dokáže rozpustit zubní povlak (plak).
Minerální voda
Většina z nás miluje kávu, černý čaj nebo červené víno. Tyto nápoje ale zabarvují zuby, a pokud si je chceme uchovat krásně bílé, je voda lepší a zdravější alternativou, i když to s ní není ani z poloviny tak zábavné. Kdo rád pije vodu, může také sáhnout po minerální vodě. Ta, která obsahuje perličky uhličitanu, má čisticí efekt a zesvětluje zuby.
Šťáva z pšeničné trávy
Pšeničná tráva, to zrovna nezní jako největší delikatesa, ale zato je to jedna z nejléčivějších trav, která obsahuje mnoho minerálů a detoxikačních látek. Pro zdravé zuby se vyplatí pšeničnou trávu několik minut kloktat, aby se toxiny v ústech uvolnily a zuby se remineralizovaly.
Mrkev
Kdo se trochu vyzná ve výživě, už dlouho ví, že je mrkev zdravá na oči, kůži i vlasy. Méně známo ovšem je, že mrkev také vylepšuje zdraví zubů. Vitamin A posiluje zubní sklovinu a dělá ji odolnější vůči škodlivým vlivům zvenčí.
Banány
Banány obsahují důležité minerální látky a vitamíny jako je draslík a hořčík, které pomáhají k bělejším zubům. Bohužel se většina vitamínů nachází ve slupce, kterou samozřejmě nejíme. Avšak pro „zubní peeling“ se hodí skvěle. Takže při další konzumaci banánu slupku nevyhazujte, ale nakrájejte ji nožem na malé proužky. Tyto proužky poté vnitřní stranou položte na zuby a jemně jimi pohybujte tam a zpět. Tím se uvolní minerální látky a vitamíny a rozprostřou se na zuby.
Řapíkatý celer
Kdo by si to jen pomyslel? Celer je pochoutka, která může fungovat jako kartáček i pasta. Vlákna této zeleniny jsou během kousání posouvána po zubech a čistí je. Je to přírodní a úplně bez kalorií. To je tajný tip pro všechny, kteří chtějí mít zdravé zuby a krásnou figuru.
Tvrdý sýr
Sýr obsahuje důležité bílkoviny, vápník a fosfor, které snižují obsah kyselin v ústech. A nejlepší z nich je čedar. Ten vylučuje nejvyšší podíl těchto látek. Měkké sýry, jako je například hermelín, jsou už méně účinné.
Zbytky jídla a bakterií z povrchu zubů ale konzumací ovoce ani zeleniny nelze zcela odstranit. Navíc, ovocné kyseliny mají vliv na demineralizaci skloviny, vznik zubního kazu a erozí, a tak konzumace uvedených zdraví prospěšných potravin nemůže nahradit pravidelné čištění zubním kartáčkem. A i tak je třeba mít se na pozoru. Od poslední konzumace některých potravin a nápojů (ananas, jablko, kolové nápoje apod.) by měl uplynout potřebný čas na stabilizaci zubní skloviny. Čištění zubů bezprostředně po jídle nebo pití ve skutečnosti zvyšuje riziko jejího poškození. Počkáte-li přibližně půl hodiny, sliny v ústech vykonají svou práci a sníží množství kyselin v ústech. Následné čištění kartáčkem tak bude mnohem šetrnější.
FOTO: stock.adobe.com